Příčiny bolesti hlavy

Bolesti hlavy a migrény: Příčiny, prevence a léčba fyzioterapií

Bolesti hlavy a časté migrény jsou běžným, ale často podceňovaným zdravotním problémem, který může výrazně ovlivnit kvalitu života.

Ať už jde o občasné tupé bolesti nebo o pravidelné, ochromující záchvaty migrény, tyto obtíže mohou narušovat pracovní výkonnost, sociální vztahy i celkovou pohodu. 

Zatímco mnoho lidí sahá po okamžitém řešení v podobě léků proti bolesti, existují efektivnější a dlouhodobější přístupy k léčbě. 

V tomto článku se zaměříme na skutečné příčiny bolestí hlavy a migrén, probereme účinné preventivní strategie a představíme, jak může fyzioterapie nabídnout úlevu a trvalé řešení bez nutnosti spoléhat se na léky.

Trpíte bolestmi hlavy nebo migrénou? Objednejte se k nám online na fyzioterapii. Nabízíme individuální přístup, odbornou péči, moderní vybavení a příjemné prostředí.

Migréna a její příznaky

Migréna je komplexní neurologický stav, který se projevuje intenzivní, často pulzující bolestí hlavy. Tato bolest má několik charakteristických příznaků, které ji odlišují od běžné bolesti hlavy:
 
  • Před samotným nástupem bolesti mohou někteří lidé zažít tzv. auru. Jedná se o neurologický jev, který se projevuje jako světelný opar nebo různé vizuální poruchy. Ta může trvat od několika minut až po hodinu a slouží jako varování před blížícím se záchvatem migrény.
  • Během migrény může dojít k narušení zrakového vnímání. Pacienti často popisují rozmazané nebo zkreslené vidění, které může přetrvávat i po odeznění bolesti.
  • Typickým znakem migrény je bolest soustředěná na jedné straně hlavy. Tato bolest bývá popisována jako pulzující nebo tepající a může se přesouvat z jedné strany na druhou.
  • Také může dojít ke zvýšené citlivosti na vnější podněty, jako je světlo (fotofobie), zvuky (fonofobie), pachy nebo dokonce dotek.
  • Mnoho lidí trpících migrénou zažívá také gastrointestinální příznaky (nevolnost a v některých případech i zvracení).

Mezi časté spouštěče migrény patří:

  • Hormonální výkyvy (zejména u žen mohou změny hladiny estrogenu během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy vyvolat migrénu).
  • Akutní nebo chronický stres.
  • Některé potraviny a nápoje, jako jsou červené víno, čokoláda, zrající sýry nebo potraviny obsahující glutamát sodný.
  • Vynechání jídla nebo nedostatek tekutin.
  • Změny počasí.
  • Reflexní změny v pohybovém aparátu – blokády krční páteře, stažení svalů šíje.
 
Bolest hlavy

 

Bolest hlavy a její příznaky

Běžná bolest hlavy, často označovaná jako tenzní bolest hlavy, je mnohem častější než migréna.
Ačkoli může být také nepříjemná, obvykle není tak intenzivní a má odlišné příznaky.
 
  • Je často přirovnávána k pocitu, jako byste kolem hlavy měli utažený pás nebo čelenku. Tento tlak je obvykle konstantní a může se rozprostírat po celé hlavě.
  • Na rozdíl od migrény, tenzní bolest hlavy většinou postihuje obě strany hlavy současně.
  • Ačkoli bolest hlavy může být nepříjemná, obvykle není tak intenzivní jako migréna. Lidé s tímto druhem bolestí jsou často schopni pokračovat ve svých každodenních aktivitách, i když s určitým diskomfortem.
  • Je často způsobena celkovým pocitem únavy a může vést k podrážděnosti.
  • Také obvykle není doprovázena aurou, nevolností nebo výraznou přecitlivělostí na světlo a zvuk.
  • Je často vyvolána emocionálním, duševním nebo fyzickým stresem.

Mezi časté spouštěče bolesti hlavy patří

  • Špatné držení těla
  • Dlouhodobé sezení u počítače
  • Nedostatek spánku
  • Dehydratace
  • Úzkost nebo deprese

Další typy bolestí hlavy a jejich charakteristiky

Tenzní bolest hlavy a migréna nejsou dva jediné druhy bolesti, se kterými se můžete setkat. Existují i další, méně známé formy, které mají své specifické charakteristiky a vyžadují odlišné přístupy k léčbě.
Nejčastější druhy bolesti hlavy

Cluster headache

Cluster headache (tzv. Bingova-Hortonova bolest hlavy) se vyznačuje náhlým nástupem pronikavé bolesti, která je podobně, jako migréna, jen na jedné straně hlavy. Přirovnávána je k pocitu, jako by vám někdo vrazil pletací jehlici do oka nebo spánku.

Je tak intenzivní, že bývá označována za jednu z nejbolestivějších stavů, jaké člověk může zažít. 

Kromě bolesti mohou cluster headache doprovázet i další příznaky, jako je ucpaný nos na postižené straně a slzení oka.

Obvykle bolest odezní v průběhu několika hodin (migréna oproti tomu může trvat i několik dní).

Typickým projevem je také objevování v sériích (odtud název „cluster“ – shluk), kdy pacient může mít jeden nebo více záchvatů denně po dobu několika týdnů nebo měsíců.

Léčba cluster headache často vyžaduje specifické akutní intervence a specializovanou péči.

Sinus Headache

Sinusové bolesti hlavy jsou často zaměňovány s jinými typy bolestí, zejména s migrénou.
Projevují se pocitem tlaku a plnosti v oblasti tváří, čela a kolem očí, což může vyvolávat dojem infekce vedlejších nosních dutin (sinusitidy).
Charakteristické příznaky zahrnují:
  • Tlak a bolest v oblasti lícních kostí, čela a očí
  • Zhoršení bolesti při předklonu nebo vleže
  • Ucpaný nos a únavu
  • Bolest v horních zubech
Často trvají několik dní nebo déle.

 

Cervikogenní bolesti hlavy

Cervikogenní bolest hlavy vzniká v důsledku problémů v oblasti krční páteře. Tuto bolest může vyvolat:
  • Pohyb krku
  • Nepohodlná poloha hlavy
  • Tlak na citlivá místa na krku
Úspěšná léčba obvykle zahrnuje komplexní přístup kombinující farmakologickou léčbu s rehabilitací a fyzioterapií.

Možné příčiny bolesti hlavy a migrén

Některé primární bolesti hlavy mohou být vyvolány faktory nebo situacemi životního stylu.

Zahrnujeme sem:

  • Nadměrnou konzumaci alkoholu
  • Konzumaci nikotinu
  • Nedostatek spánku
  • Vynechání jídla nebo pití
  • Konzumaci některých průmyslově zpracovaných potravin
  • Špatné držení těla
  • Kašel, kýchání, smrkání, ale také intenzivní smích nebo pláč
  • Dlouhodobé sezení u počítače apod.
Možné příčiny bolesti hlavy a migrén

Existuje však i řada dalších příčin, které mohou být zmírněny, nebo dokonce zcela odstraněny pomocí pravidelných návštěv fyzioterapeuta. Jsou to:

Tím, že se zaměříme na tyto fyzické aspekty, můžeme významně ovlivnit frekvenci a intenzitu bolestí hlavy a migrén, a to bez nutnosti spoléhat se výhradně na medikaci.

Pohybový aparát jako hlavní zdroj bolesti hlavy

Pohybový aparát hraje klíčovou roli při vzniku mnoha typů bolestí hlavy. Často opomíjené, ale významné jsou problémy v oblasti krční páteře, ramen a horní části zad.

Dlouhodobé špatné držení těla, ať už při práci u počítače nebo během jiných každodenních aktivit, může vést k přetížení svalů a vazů v těchto oblastech. Výsledkem je zvýšené napětí v týlní oblasti, které může vyústit v tenzní bolest hlavy.

Fyzioterapeutický zásah zaměřený na uvolnění napětí, odblokování obratlů, zlepšení držení těla a posílení klíčových svalových skupin může významně snížit frekvenci a intenzitu bolestí hlavy.

Blokády obratlů a jejich vliv na bolesti hlavy

Cervikokraniální syndrom (CC), neboli blokády obratlů v oblasti krční páteře, bývají významným faktorem přispívajícím k bolestem hlavy.

Tento stav vzniká, když se omezí pohyblivost (pružení) mezi jednotlivými obratli, což narušuje normální biomechaniku páteře.

Důsledkem je často zvýšené napětí okolních svalů, především v oblasti šíje, omezení krevního průtoku a potenciální útlak nervových struktur.

Typické příznaky zahrnují bolest a ztuhlost krku, bolesti hlavy vyzařující až k čelu, závratě, problémy s polykáním a tinnitus. Bolest se často zhoršuje při úklonu hlavy na postiženou stranu a může vyzařovat do ramene nebo horních zad.

Fyzioterapeutické techniky, jako je mobilizace nebo manipulace páteře, mohou pomoci uvolnit tyto blokády, obnovit správnou funkci kloubů a zmírnit související obtíže.

Poruchy čelistního kloubu

Temporomandibulární kloub (TMK), známý také jako čelistní kloub, je jedním z nejvytíženějších kloubů v lidském těle.

Jeho poruchy jsou překvapivě časté a projevují se řadou příznaků. Nejčastěji se jedná o bolest lokalizovanou přímo v oblasti kloubu před uchem, která se často šíří do ucha, zubů, krku nebo dokonce způsobuje bolesti hlavy připomínající migrény.

Příčiny těchto poruch jsou různorodé. Často se jedná o nadměrné zatěžování kloubu při skřípání zubů, stres, vady skusu, chybějící zuby nebo nevhodné zubní náhrady. V některých případech může být příčinou trauma nebo degenerativní změny kloubu.

Léčba poruch TMK by měla být komplexní a zahrnovat fyzioterapii, která pomáhá uvolnit napětí v okolních svalech, zlepšit rozsah pohybu a obnovit správnou koordinaci pohybů čelisti.

Bolesti hlavy a migrény

Stažení fascií hlavy

Fascie jsou komplexní síť pojivové tkáně, která obaluje a propojuje všechny struktury v našem těle, včetně svalů, kostí, orgánů a nervů.

V oblasti hlavy hrají klíčovou roli v udržování správné funkce a pohyblivosti tkání. Stažení nebo jejich omezení pohyblivosti může vést k řadě problémů, včetně bolesti hlavy, napětí v obličeji a krku, a dokonce i k poruchám čelistního kloubu.

Fascie hlavy jsou propojeny s fasciemi krku a zbytku těla, což znamená, že napětí nebo dysfunkce v jedné oblasti může ovlivnit i vzdálené části těla (například, stažení fascií v oblasti čela může přispívat k bolestem hlavy, zatímco omezení v oblasti spánků může ovlivňovat funkci čelistního kloubu).

Jejich stažení může být způsobené různými faktory, včetně stresu, špatného držení těla, traumatu (např. whiplash injury po autonehodě), chronického napětí svalů nebo nedostatku pohybu.

Fyzioterapeutické metody léčby a prevence ve Fyziogenesis

Při občasném výskytu migrény či bolesti hlavy může lékař doporučit volně prodejné léky pro úlevu od bolesti. Nicméně, tyto léky řeší pouze symptomy, nikoli příčinu problému.

V případě častých nebo silných záchvatů je vhodné vyhledat odbornou pomoc a zvážit komplexnější přístup k léčbě.

Stále více odborníků doporučuje fyzioterapii jako účinnou metodu prevence a léčby migrény. Ta se zaměřuje na odstranění možných příčin migrény, jako jsou:

  • svalové napětí v oblasti krku a ramen,
  • špatné držení těla,
  • blokády páteře a další.

Zkušený fyzioterapeut může pomocí specializovaných technik, jako je manuální terapie, cvičení a edukace pacienta, významně snížit frekvenci a intenzitu migrenózních záchvatů.

Tento přístup nejen poskytuje úlevu od bolesti, ale také přispívá k celkovému zlepšení kvality života bez nutnosti spoléhat se dlouhodobě na léky.

Pokud vás zajímá, jak postupujeme při léčbě ve Fyziogenesis, čtěte dále.

Diagnostika a vyšetření

Prvním krokem v léčbě migrény a bolestí hlavy je důkladná diagnostika.

Náš fyzioterapeut provede komplexní vyšetření pohybového aparátu, které zahrnuje hodnocení držení těla, rozsahu pohybu krční páteře, svalového napětí v oblasti krku, ramen a hlavy, a případných blokád páteře.

Manuální terapie a mobilizace

Manuální terapie je důležitou součástí našeho přístupu k léčbě. Zahrnuje jemné techniky mobilizace krční páteře a okolních kloubů, které pomáhají uvolnit blokády a snížit napětí v této oblasti.

Používáme také specifické techniky měkkých tkání pro uvolnění napjatých svalů a fascií.

Tyto metody nejen poskytují okamžitou úlevu, ale také pomáhají předcházet opětovnému vzniku bolestí tím, že obnovují správnou funkci pohybového aparátu.

Toto vyšetření nám pomůže odhalit možné příčiny vašich potíží a stanovit individuální plán léčby.

Cvičení a korekce držení těla

Na základě individuálního vyšetření vám sestavíme program cílených cvičení. Ta jsou zaměřena na posílení hlubokých krčních svalů, zlepšení stability krční páteře a korekci celkového držení těla.

Naučíme vás také specifické protahovací cviky, které můžete provádět doma nebo v práci pro prevenci napětí a bolestí.

Důraz klademe na edukaci správného držení těla

při běžných denních aktivitách, což je klíčové pro dlouhodobé zlepšení vašeho stavu.

Moderní fyzioterapeutické přístupy

U nás, v centru moderní fyzioterapie, neustále sledujeme nejnovější výzkumy a implementujeme moderní fyzioterapeutické přístupy do naší praxe.

Klíčové koncepty, které využíváme, jsou:

Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS)

Tato metoda se zaměřuje na aktivaci hlubokých stabilizačních systémů a začlenění svalů do biomechanických řetězců, což je zvláště účinné při léčbě bolestí hlavy souvisejících s držením těla.

Metoda Roswithy Brunkow (MRB)

Pro zlepšení stability a napřímení páteře aplikujeme metodu Roswithy Brunkow (MRB), která využívá vzpěrná cvičení s maximální dorzální flexí končetin.

Tato technika je velmi efektivní pro posílení diagonálních svalových řetězců a dosažení správného držení těla, což může významně přispět ke zmírnění bolestí hlavy.

Senzomotorické stimulace a Klappova lezení

Dále nabízíme specializované cvičení s využitím senzomotorické stimulace a Klappova lezení, ty pomáhají zlepšit propriocepci a stabilitu krční páteře.

McKenzie koncept (MDT)

Pro pacienty s chronickými bolestmi hlavy využíváme McKenzie koncept (MDT), mezinárodně uznávanou metodu s vědecky podloženou účinností, která nabízí aktivní přístup k léčbě a rychlé výsledky.

Kineziotaping

Využíváme také techniky kineziotapingu pro podporu správného držení těla a snížení napětí v problémových oblastech.

Naším cílem je poskytovat komplexní a inovativní přístup k léčbě, který kombinuje osvědčené metody s nejnovějšími poznatky v oblasti fyzioterapie, a to vše s důrazem na aktivní zapojení pacienta do léčebného procesu.
 

Jak předejít bolestem hlavy a migrénám?

Ačkoli neexistuje univerzální řešení, jak předejít bolestem, pomocí několika osvědčených strategií dokážete snížit frekvenci a intenzitu těchto nepříjemných stavů.

Prevence prostřednictvím fyzioterapie

Doporučujeme vám absolvovat preventivní fyzioterapeutická sezení, během kterých se zaměříme na uvolnění napětí v oblasti krku a ramen, korekci držení těla a posílení hlubokého stabilizačního systému.

Naučíme vás také sérii jednoduchých, ale účinných cviků a protahovacích technik, které můžete provádět doma.

Pravidelné domácí cvičení, i když jen po dobu 10-15 minut denně, může výrazně snížit frekvenci a intenzitu bolestí hlavy.

Životní styl a stravování

Správná výživa a dostatečná hydratace jsou základními pilíři prevence.

Doporučujeme konzumovat vyváženou stravu bohatou na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a hořčík, které mohou pomoci snížit zánět a napětí v těle.

Je důležité vyhnout se známým spouštěčům migrény, jako je alkohol, kofein nebo určité potraviny, pokud víte, že na vás negativně působí.

Dále dbejte na dostatečný pitný režim. Stejně důležitý je i kvalitní spánek a odpočinek. To pomáhá tělu regenerovat a snižuje riziko vzniku bolestí hlavy.

Psychosomatické příčiny a stres

Stres je jedním z nejvýznamnějších faktorů přispívajících ke vzniku bolestí hlavy a migrén.

Chronický stres vede k napětí v krčních a šíjových svalech, což může přímo vyvolávat bolesti hlavy. Navíc, stres ovlivňuje hormonální rovnováhu a imunitní systém, což dále zvyšuje náchylnost k bolestem. Proto je důležité naučit se efektivně zvládat stres.

Doporučujeme pravidelně praktikovat relaxační techniky, jako je hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace nebo mindfulness meditace. Pomohou vám uvolnit napětí v těle, zklidnit mysl a snížit celkovou úroveň stresu.

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Ačkoli jsou občasné bolesti hlavy běžné, existují situace, kdy je důležité vyhledat odbornou pomoc. Měli byste kontaktovat lékaře nebo fyzioterapeuta, pokud:

  • Bolesti hlavy se vyskytují častěji než dvakrát týdně.
  • Intenzita nebo frekvence bolestí se zvyšuje.
  • Bolesti hlavy narušují vaše každodenní aktivity nebo kvalitu spánku.
  • Běžné léky proti bolesti přestávají být účinné.
  • Bolest hlavy je doprovázena dalšími symptomy, jako jsou závratě, rozmazané vidění nebo necitlivost.
  • Bolest se objeví náhle a je velmi intenzivní.
  • Máte bolesti po úrazu hlavy nebo krku.
  • Bolesti hlavy se zhoršují při pohybu nebo změně polohy.

V těchto případech je důležité nechat se vyšetřit, aby se vyloučily závažnější příčiny a mohla být stanovena vhodná léčba. Včasná intervence může významně zlepšit vaši kvalitu života a předejít chronickým problémům.

Závěr a shrnutí

Bolesti hlavy a migrény jsou častým zdravotním problémem, který může výrazně ovlivnit kvalitu života. Ačkoli mnoho lidí sáhne po lécích proti bolesti, dlouhodobé řešení spočívá ve zjištění skutečných příčin a přijetí preventivních opatření.

Fyzioterapie nabízí účinný a udržitelný přístup k léčbě těchto obtíží. Zaměřením na správné držení těla, uvolnění svalového napětí a korekci pohybových vzorců je možné snížit frekvenci a intenzitu bolestí hlavy, a to bez nutnosti dlouhodobého užívání léků.

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy nebo migrénami, je vhodné navštívit odborníka a začít řešit problém komplexně, s důrazem na individuální přístup a trvalou úlevu.

Často kladené otázky (FAQ)

Jak poznám, zda je má bolest hlavy způsobena problémem s krční páteří?

Bolest hlavy způsobená krční páteří, tzv. cervikogenní bolest hlavy, často začíná v oblasti krku a vyzařuje směrem do hlavy.

Typické je, že se bolest zhoršuje při pohybu krku, špatném držení těla nebo tlaku na citlivé oblasti krční páteře. Doprovázet ji mohou ztuhlost krku, bolesti ramen nebo omezená pohyblivost krku.

Může fyzioterapie pomoci i při chronických migrénách?

Ano, fyzioterapie může být účinná i při chronických migrénách. Zaměřuje se na uvolnění napětí v oblasti krku, ramen a šíje, které mohou migrény spouštět.

Kromě manuálních technik fyzioterapeuti často učí cvičení na posílení hlubokých svalů, zlepšení držení těla a odstranění fyzických faktorů, které migrény vyvolávají.

Jak dlouho trvá léčba fyzioterapií, než uvidím výsledky?

Doba, kdy začnete pociťovat úlevu, závisí na závažnosti a příčině vašich obtíží. Někteří pacienti pocítí úlevu již po několika sezeních, zatímco u jiných to může trvat několik týdnů pravidelné terapie. Typicky byste však měli vidět zlepšení po 4 až 6 týdnech.

⁠Jaká cvičení mohu provádět doma pro prevenci bolesti hlavy?

Cvičení zaměřená na uvolnění svalů krku, ramen a šíje mohou být velmi účinná. Patří mezi ně jednoduché protahování krku, ramenních svalů a hrudníku, posilování hlubokých krčních svalů a korekční cvičení na zlepšení držení těla.

Doporučuje se také pravidelná relaxační cvičení zaměřená na snížení stresu.

Mohu pokračovat v běžné fyzické aktivitě během léčby?

Ano, v naprosté většině případů je doporučeno pokračovat v běžné fyzické aktivitě. Pokud vaše bolesti hlavy souvisejí se špatným držením těla nebo svalovým napětím, pravidelný pohyb může být prospěšný. Nicméně je důležité se poradit s fyzioterapeutem, aby vám doporučil aktivity, které nebudou váš stav zhoršovat.

⁠Jak často bych měl/a navštěvovat fyzioterapeuta pro prevenci bolestí hlavy?

Pro prevenci bolesti hlavy se obvykle doporučuje začít s frekvencí návštěv jednou do měsíce.

Card Image

PhDr. Patricie Podskalská, Cert. MDT

Jsem odborná fyzioterapeutka s červeným diplomem z Karlovy Univerzity a praxí v Centru pohybové medicíny pod vedením profesora Pavla Koláře. Specializuji se na hledání příčin obtíží pohybového aparátu a jejich odstraňování pomocí nejnovějších fyzioterapeutických metod jako je DNS nebo McKenzie terapie. Pacientům nabízím odborné znalosti, zkušenosti a empatický přístup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *